Mobipunt

Mobipunt masterclass & opleiding voor steden en gemeenten

Opleiding Mobipunten

voor steden en gemeenten

Na drie succesvolle reeksen van onze masterclass mobipunten in 2021, gaven we onze opleiding die álles bundelt wat je moet weten over mobipunten en Hoppin een stevige upgrade! Vanaf dit najaar bieden we een nieuw ondersteuningstraject aan. Je leest er hieronder alles over.

Masterclass Mobipunten
9 november 13u30-17u
Leuven
 • Gratis basisopleiding over mobipunten en Hoppin: wat? hoe? waarom?
 • Meerwaarde van mobipunten voor de reiziger en de buurt
 • De verschillende mobiliteitsdiensten aan Hoppinpunten
 • Financiering van Hoppinpunten

Aansluitend op inspiratiedag ‘Op weg naar (elektrisch) autodelen’ van Autodelen.net
Open voor iedereen!

Gratis dankzij Interreg NWE-project eHUBS

Opleiding Mobipunten
21 november 9u-17u
Gent
 • Complete opleiding om als stad of gemeente te kunnen beginnen ontwerpen
  • Ontwerp van een kwalitatief en toegankelijk Hoppinpunt
  • Mogelijke diensten aan mobipunten
  • Vergunningen en contracten
  • Participatie en communicatie
  • Alles over data
 • Praktische tools aangereikt door experten
 • Interactief, met oefening en plaatsbezoek

Na de opleidingsdag maken we bovendien nog tijd voor jouw stad of gemeente met één-op-één advies over een concreet mobipunt (1 uur videocall incl. voorbereiding).

De opleiding bouwt voort op de masterclass, gelieve daarom voor beide dagen in te schrijven.

De voorbije jaren zat onze opleiding altijd snel vol, dus wacht niet te lang!

Wil je verdere specifieke ondersteuning binnen jouw stad of gemeente bij het ontwerpen en concreet realiseren van je mobipunt(en)? Dan kan je als lokale overheid inschrijven op ons volledige begeleidingstraject. 

Onze opleiding is exclusief bedoeld voor Vlaamse steden en gemeenten, zowel voor bestuursleden als voor deskundigen en is even relevant voor stedelijke als voor landelijke gebieden – ongeacht of je nog in de startblokken staat of al volop bezig bent met het ontwerpen van mobipunten of Hoppinpunten. 

Wat leer je in onze opleiding?

Na de masterclass op 9 november weet je wat we bedoelen met een ‘kwalitatief en toegankelijk mobipunt’ en heb je een duidelijk zicht op het Vlaamse beleidskader en Hoppin. Daarnaast heb je een overzicht gekregen van de mogelijke mobiliteits- en andere diensten en in de financiering en subsidiekanalen voor Hoppinpunten.

Tijdens de opleidingsdag op 21 november geven we je alle handvatten om zelf aan de slag te kunnen gaan.
We gaan dieper in op alles wat er bij het ontwerp komt kijken: het ruimtelijke, de contracten met aanbieders, participatie en draagvlak. Je krijgt ook inzicht in de bytes van mobipunten.
Tijdens een plaatsbezoek toetsen we de theorie aan de praktijk. Je krijgt heel wat documentatie en handige fiches mee waarmee je verder kan.
We maken het interactief tijdens én na de opleiding. Daarom beperken we de inschrijvingen tot 15, max. 20 deelnemers.
Na afloop van de opleiding plannen we een videocall van één uur in voor elke deelnemer individueel; dan adviseren we je één-op-één over een concreet mobipunt in je stad of gemeente.

Wil je met Mobipunt vzw en onze partners Autodelen.net, Mpact en Infopunt Publieke Ruimte het volledige ontwerptraject doorlopen, dan kan je je aanmelden voor een begeleidingstraject. Contacteer ons via info@mobipunt.be voor meer informatie.

Hoe ziet dat er concreet uit?

Mobipunt Masterclass
Woensdag 9/11/2022 – Hal 5, Leuven – 13u30-17u
Optioneel voormiddagprogramma: Inspiratie- en netwerkdag van Autodelen.net, inclusief lunch

Mobipunt Opleiding
Maandag 21/11/2022 – Kwadraet, Gent (aan station Gent-Sint-Pieters) – 9u-17u
€ 750 excl. btw
Let op: deze opleiding bouwt voort op de masterclass op 9 november. Daaraan deelnemen is dus een voorwaarde. 

Mobipunt begeleidingstraject
Volledig uitwerken van een mobipunt of lokaal netwerk van mobipunten
Verschillende overlegmomenten, met of zonder plaatsbezoek, conceptschets en evaluatie
Richtprijs: € 3.500 excl. btw

Deze opleiding is een aanrader voor alle steden en gemeenten, omdat je een goed beeld krijgt van wat er allemaal nodig is om een mobipunt/Hoppinpunt in te richten en het bestaan ervan te doen slagen. Het biedt een uitstekende mix tussen theoretische kennis en de realiteit voor het uitbouwen van een goed mobipunt.

Tot slot…

Mobipunt vzw streeft naar kwalitatieve en toegankelijke mobipunten. We begeleiden steden en gemeenten bij het vormgeven en realiseren van kwalitatieve, toegankelijke mobipunten of Hoppinpunten.

Voor deze opleiding, en ook in de dagelijkse werking, bundelen we de krachten met Mpact vzw, Autodelen.net en Infopunt Publieke Ruimte. Samen goed voor meer dan vijftig jaar expertise in duurzame mobiliteit en ruimte. Zij lanceerden het concept mobipunten in 2017 in Vlaanderen.

Heb je vragen over de masterclass die hierboven nog niet beantwoord werden? Neem dan contact op via info@mobipunt.be of 0456 37 77 07.

Onze eerste opleidingen waren een succes!

In 2021 organiseerden we de eerste drie reeksen van onze opleiding. De reacties waren alvast erg positief:

 • De masterclass is een combinatie van strategisch niveau en praktische tips. Dat vond ik zeer goed omdat je uiteindelijk als gemeente toch heel het proces moet doorlopen op een relatief korte tijd. De praktische tips kunnen we terug gaan opdiepen als het nodig is.”
 • “De algemene informatie rond Hoppinpunten kan je op veel plaatsen krijgen, maar de masterclass gaat dieper in op specifieke vragen en problemen op het terrein. De masterclass geeft een uitstekende mix tussen theoretische en juridische kennis en de realiteit in het uitbouwen van een goed Hoppinpunt.”
 • “Ik zou deze masterclass aanraden aan andere steden en gemeenten, omdat je een goed beeld krijgt van wat er allemaal nodig is om een mobipunt/Hoppinpunt in te richten en het bestaan ervan te doen slagen.”
 • “Gezien alle steden en gemeenten met deze materie zullen geconfronteerd worden is deze opleiding zeker een aanrader.”

Hoppinpunt vs. mobipunt

Een mobipunt in zijn meest elementaire vorm is een locatie waar deel- of combimobiliteit wordt aangeboden aan de reiziger. Het woord wordt ondertussen gebruikt in heel wat Europese landen als Mobil.Punkt, Pointmob en Mobihub. Hoppin is de Vlaamse merknaam die wordt gegeven aan overstappunten met verschillende vervoersmodi. Omdat Hoppinpunten aan bepaalde kwaliteitseisen en subsidievoorwaarden moeten voldoen, is niet elk mobipunt een Hoppinpunt, maar elk Hoppinpunt wel een mobipunt.