Op maandag 26 juni om 13u gaven we een antwoord op de vraag die bij veel steden en gemeenten leeft: hoe krijgen we onze Hoppinpunten gefinancierd? In een webinar bundelden we alle subsidiemogelijkheden die er zijn voor Hoppinpunten (langs gemeentewegen). Er is immers meer dan de Hoppinsubsidie alleen.
De laatste maanden zijn er wel wat ontwikkelingen geweest rond Hoppin in Vlaanderen: het vervoer op maat of flexvervoer dat via de vervoerregio’s wordt aanbesteed, de databank die wordt uitgebouwd, de app en website die op punt worden gezet. Veel werk achter de schermen, maar ook in het straatbeeld volgen de gerealiseerde Hoppinpunten elkaar in sneltempo op. En dat is goed, want vanaf 1 juli traden de nieuwe openbaar vervoerplannen in werking, en dat vraagt om kwalitatieve, toegankelijke haltes en overstappunten. Toch zijn er nog heel wat zaken die gemeenten tegenhouden, onder andere de financiering. Daar willen we jullie graag wegwijs in maken.
Er is de Hoppinsubsidie (€ 25.000 – € 500.000 afhankelijk van de inschaling) waarmee verschillende, maar niet alle, kosten kunnen worden gedekt, en waar – uiteraard – voorwaarden aan vasthangen. Daarnaast kan je voor toegankelijke haltes en halte-infrastructuur (zoals schuilhuisje en fietsenstalling) een aparte subsidie aanvragen. Slim combineren van subsidies kan helpen om de meerkost voor de gemeente beperkt te houden. Er is ook het LEKP, waarmee je bijvoorbeeld bijkomende deelmobiliteit kan financieren.
Tijdens onze webinar zetten we nog eens alles naast elkaar. We leren je ook werken met een handige tool die we bouwden om gemakkelijk je subsidies te berekenen.
We organiseren deze webinar samen met VVSG en Autodelen.net. We zullen delen wat de stand van zaken is rond de deelmobiliteit binnen de vervoerregio’s en hoe je als gemeente ook zelf deelmobiliteit kan vormgeven. Samen hopen we jullie weer een stuk verder op weg te helpen. Je kan de opname van de webinar hier bekijken.
Webinars en inspiratiesessies
Onze webinars zijn volledig gratis en duren ongeveer een uur. Vragen mogen vooraf worden doorgestuurd, maar ook tijdens de sessie is er nog de mogelijkheid om vragen te stellen aan onze experts. We stemmen de inhoud graag af op de vragen die er leven. Met onze inspiratiemomenten willen we de Vlaamse steden en gemeenten immers aanmoedigen om werk te maken van mobipunten of Hoppinpunten op hun grondgebied. Onze inspiratiemomenten worden mee mogelijk gemaakt met de steun van Interreg NWE. Meer over het eHUBS project vind je hier.
Herbekijk onze vorige webinar over communicatie aan Hoppinpunten (14 februari 2023). De presentatie vind je hier.
Op maandag 27 september in 2021 organiseerden we een Inspiratiemoment Mobipunten. Herbekijk het inspiratiemoment of bekijk de presentatie. Toen lieten we de steden Leuven en Zoutleeuw aan het woord die hun ervaringen delen over de Hoppinpunten op hun grondgebied. Ze vertelden hoe het ontwerpproces verliep, welke diensten op de verschillende Hoppinpunten worden aangeboden en gaven nuttige tips voor andere steden en gemeenten.
Ook het eerste inspiratiemoment kan je nog herbekijken, dit vond plaats in maart 2021.